Lexmark printers with “Hardware Error 0502″

Good tip for the Lexmark All-in-one inkjet printer owners (mine is the X6170):

Lexmark Hardware Error 0502After some months of use, your printer might get the habit of stopping in the middle of a page and showing “Hardware Error 0502” on the LCD display. If you leave the printer alone for a while, it might start printing again. Then again, it might not. Pretty annoying.

The Lexmark support site will let you power off, remove the power cord for 30 seconds (!!), take out the cartridges and fiddle with some encoder strip. This whole procedure might take you up to 30 minutes and it will not help (been there, done that).

The real answer is given by a person called ‘clem':

Lexmark metal barHardware Error: 0502.

On the multi function machine seems to be a coating on the metal rod that the cartridges travel on. Just wipe this rod with a kleenex and the problem seems to go away. Somehow it presents a drag on the cartridges and causes an error.

Clem
(from fixyourownprinter.com)

This works! Clean the sucker with a paper towel (another page talks about re-lubricating the thing, but that was not necessary in my case). The towel will be black (ink residu, presumably), but there you go printing to your heart’s desire again.
Lexmark problem solved
A big thank-you to Clem, Google and the wisdom of crowds!

UPDATE: also seems to work for some Dell printers (some of them are manufactured by Lexmark)

260 thoughts on “Lexmark printers with “Hardware Error 0502″”

  1. Back in Business! I too, was going to get rid of the printer, you saved the day. I have fooled with the encoder strip and spent valuable minutes of my life needlessly. THANK YOU

  2. Glad I found this information. I was thinking I’d have to replace my old Lexmark X5150. This fixed it. I’m good for a few more years! Thanks for a good, simple solution.

  3. Wiped metal rod that the cartridges travel on with a paper
    towel and problem went away. Thank you very much.
    Money saved. New printer not needed.

  4. ok code went away not paper wont feed at all any suggestions makes a loud wretching noise now Please help!

Comments are closed.